Oskarshamn

Hus i Oskarshamns skärgård


I den småskaliga skärgårdsnaturen med mjuka, låga klippor och krokiga tallar ligger huset insmuget mellan träden. Det reser sig mot havsutsikten och hukar in mot klipporna.

Placeringen av huset är noga utvald och väl anpassad till platsens förutsättningar med hällar, tallar och utsikter. Trädäcken möter hällarna på ett naturligt sätt, trots nya krav på lägsta nivå och höjd för huset, på grund av risken för höjning av havsnivån.

 

Fritidshuset är tänkt att användas året runt och ersätter en gammal sommarstuga som tidigare låg på platsen. Beställarens önskemål om placeringen blev utgångspunkten, att sluta huset mot entrén och att vända det mot havsutsikten. Huset är på knappt 90 kvadrat och har en gäststuga, ett Attefallshus på 25 kvadrat.

 

Planlösningen och takens uppdelning i volymer skapar tillsammans en samlad, mindre grupp byggnader likt de gamla skärgårdshemmen.  Planlösningen erbjuder också vackra uteplatser åt olika väderstreck för olika vind och solförhållanden.

 

Innertaket följer yttertaket vilket skapar höga volymer invändigt. Ett samlat större rum med höga fönster ger utsikt mot horisonten, och de låga vid köksbänken utsikt mot den inre havsviken.

Interiört är materialvalen väl samlade och anpassade till landskapet, trären ek, vita trätak och väggar. Klinker, köksluckor och kakel i grått.

 

Huset är platsbyggt. Träfasaden har behandlats på fabrik med järnvitriol. Fönstren är grå, liksom takens mörkare grafitgrå, av bandtäckt takplåt. Trädäcket kan behandlas så det grånar med tiden.


Gustav Adolfsgatan 13, Linköping

c/o Pretty Local


Babordsgatan 23, Stockholm


christina@collsteark.se    0706 894578

© Copyright COLLSTE Arkitektur&Funktion 2019. All Rights Reserved.

Villor, fritidshus och Attefallshus

Utbyggnad och extreriör

Färgsättning

Äldreboendespecialist